Advertisements


Go Back   Four Thirds User discussion forum > Equipment > Motion pictures (Video)

Motion pictures (Video) The FTU forum board dedicated to video topics.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 19th July 2016
orbitrob orbitrob is offline
Newbie
 
Join Date: Jul 2016
Location: Toronto
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
GH4 issue trying to capture flashing lights

hello there,
i've run into an issue trying to capture flashing lights at night with my GH4. There's a kind of horizontal colour banding that's happening...almost as if the camera is behaving like an interlaced and not a progressive cam. Has anyone else run into this? Any thoughts on how to solve?
Thanks!
Rob aka orbitrob

p.s. i was going to post a helpful link showing the footage - but i see that i need 6 posts before i can do that.

once youtube has indexed the video perhaps try entering, "panasonic gh4 - horizontal line issue when filming strobing lights" into the search bar.
Reply With Quote
  #2  
Old 20th July 2016
Ross's Avatar
Ross Ross is offline
Aussie
 
Join Date: Mar 2010
Location: Blue Mtns, N.S.W. Australia
Posts: 2,335
Thanks: 272
Thanked 196 Times in 161 Posts
Likes: 235
Liked 326 Times in 153 Posts
Re: GH4 issue trying to capture flashing lights

G'day.
I've had a look at it & I am no video expert at all, but to me I think it is the nature of the rolling shutter in relation to the video fps & the timing of the blinking lights.

I'll link here now for you & hopefully someone else can add more comment on it.
https://www.youtube.com/watch?v=VE1GdU2ZOMg
__________________
Ross
I fiddle with violins (when I'm not fiddling with a camera).
Cameras: OM-D E-M1 & Mk II, Olympus Stylus 1, OM-D E-M5.
Lenses: M.ZD40-150mm f2.8 PRO Lens with MC-14, M.ZD12-50, M.ZD60 Macro, M.ZD75-300 Mk II, MMF-3, ZD14-54 II, ZD12-60 SWD, ZD50-200 SWD, EC14, EC20, EX25, Sigma 150mm F2.8 APO Macro DG HSM.
Flashes: FL36R X2, FL50R, FL50.
Software: Capture One Pro 10 (& Olympus Viewer 3).
Reply With Quote
  #3  
Old 20th July 2016
orbitrob orbitrob is offline
Newbie
 
Join Date: Jul 2016
Location: Toronto
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: GH4 issue trying to capture flashing lights

thanks Ross for posting the link for me.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to orbitrob For This Useful Post:
Ross (20th July 2016)
  #4  
Old 20th July 2016
RobertD's Avatar
RobertD RobertD is offline
Full member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Sydney, Australia
Posts: 541
Thanks: 69
Thanked 45 Times in 43 Posts
Likes: 166
Liked 21 Times in 18 Posts
Re: GH4 issue trying to capture flashing lights

Hi, what video setting & shutter speed are you using? Are you using 60th second shutter @ 30fps? Don't try faster shutter speeds.
Rob
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
banding, flashing lights, gh4, strobe

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 07:22 PM.


The Write Technology Ltd, 2007-2015, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger